Kompensasjonsordningen - kontantstøtte til bedriftene

Advokat Kristine G. Celius

Advokat Kristine G. Celius

Covid-19-utbruddet har gjort det utfordrende å navigere i jungelen av informasjon om nye rettigheter og plikter. Myndighetene har vedtatt en rekke økonomiske krisetiltak, og nye tiltak foreslås og vedtas i rekordfart på løpende bånd. Statlige låne- og garantiordninger, endringer i permitteringsreglene, mulighet for dekning av faste kostnader og utsatt betaling av skatter og avgifter er sentrale tiltak så langt.

Rett før påske la regjeringen frem et forslag om en kompensasjonsordning som skal hjelpe levedyktige bedrifter med å overleve krisen, gi tryggere arbeidsplasser og bidra til å unngå et ras av konkurser og unødvendige oppsigelser. I forslag til endring i statsbudsjettet for 2020 er det estimert at ordningen vil koste staten 20 milliarder kroner per måned.

Kompensasjonsordningen går ut på at bedrifter som har minst 30 prosent omsetningsfall som følge av virusutbruddet, sammenlignet med samme måned året før, skal få kompensasjon fra staten. For mars vil satsen være 20 prosent, siden de strenge smittevernstiltakene ble innført først 12. mars. For april og mai er satsen 30 prosent. Det er satt en nedre grense for utbetalinger på kr 5 000 og en øvre grense på kr 30 millioner. Dette innebærer at en enkelt bedrift vil kunne motta opp til 30 millioner kroner per måned i kompensasjon.

Ordningen skiller mellom de som er pålagt av staten å stenge, og de som ikke er det. For bedrifter som er pålagt å stenge, f.eks. frisører, fysioterapeuter osv., er dekningsgraden 90 % av de faste utgiftene. For andre bedrifter, typisk hoteller, restauranter og reiselivsbedrifter, er dekningsgraden 80 % etter at det er trukket fra en egenandel på kr 10 000.

Størrelsen på kompensasjonen vil avhenge av hvor mye omsetningen har falt, størrelsen på bedriftens uunngåelige faste kostnader og hvorvidt foretaket er pålagt å stenge av staten. Eksempel på uunngåelige kostnader er leie av lokale, lys og varme, vann og avløp, forsikring, leie av utstyr og transportmidler, samt netto rentekostnader. Departementet vil i forskrift gi nærmere bestemmelser om hva som vil regnes som uunngåelige faste kostnader.

Nedenfor følger to konkrete eksempler som viser hvordan ordningen kan fungere:

  1. En frisør eller fysioterapeut med faste månedlige kostnader på f.eks. kr 60 000 vil få et krav på kr 54 000 i kompensasjon per måned. (100 % x (kr 60 000 x 90 %). Begge disse yrkesgruppene har 100 % omsetningstap grunnet yrkesforbud.

  2. Et hotell som ikke er pålagt å stenge, men hvor kundegrunnlaget er borte slik at de må stenge (slik virkeligheten er for mange hotell i Sogn), vil også ha 100 % omsetningstap. Dersom de faste kostnadene er f.eks. kr 400 000 i måneden, har hotellet krav på kr 312 000 i kompensasjon per måned (100 % x (kr 400 000 – kr 10 000 egenandel) x 80 %).

Forslaget er nylig godkjent av både stortinget og ESA, og bedrifter kan allerede nå gå inn i en helautomatisert søknadsportal og fylle ut et elektronisk søknadsskjema. Bedriftene er selv ansvarlige for å rapportere inn riktige tall og opplysninger. Disse blir så automatisk kryssjekket mot en rekke dataregister og rammene som er satt for ordningen. Dersom søknaden godkjennes, skal pengene utbetales raskt (etter målet allerede i april).

Unntak gjelder f. eks.  finansnæringen, produksjon-, overføring og distribusjon av elektrisitet og vannforsyning, olje- og gassutvinning, foretak uten ansatte eller foretak som er under egne støtteordninger som f.eks. private barnehager eller flyselskap.

Nyoppstartede bedrifter – hva med de som ikke eksisterte i fjor? Finansminister Jan Tore Sanner presiserte ved presentasjonen av forslaget at ordningen er satt opp i ekspressfart, og naturlig nok ikke yter rettferdighet til alle. Eksempelvis dekker ikke dagens forslag nyoppstartede bedrifter som ikke har hatt omsetning før mars måned 2020. Derimot er det lagt opp til at bedrifter som er startet opp etter mars 2019 vil kunne få sitt omsetningsfall beregnet utfra omsetning i andre måneder f.eks. januar og februar 2020. Finansdepartementet ser også på muligheten for å kunne justere grunnlaget for beregningen av omsetningsfallet for foretak som har hatt betydelig vekst i omsetningen de siste 12 måneder. Reglene for dette vil eventuelt bli fastsatt i forskrift.

Våre advokater står på i coronakrisen og følger utviklingen av nye økonomiske krisetiltak nøye. Vi rådgir små og mellomstore bedrifter innenfor ulike felt, og tar klientmøter på telefon og video.

Ring oss gjerne for en uforpliktende gratis førstesamtale, 15 min. Tlf. sentralbord: 57628850.